Amrita

If a tree is saved, even at the cost of one's head, it's worth it.

- Amrita Devi

AMRITA DEVI (? - 1730 )

 

Indisk miljökämpe och världens första kända trädkramare.

 

Amrita Devi levde på 1700-talet i Indien, i staden Khejadli som är uppkallad efter Khejri-trädet som växer där. Hon tillhörde Bishnoi, en trosinriktning som vördar naturen, och som har förbud mot att döda djur och fälla gröna träd.

 

1730, när Maharajan av Japhur skulle bygga ett nytt tempel, beordrade han att Khejri-träd skulle fällas. När Amrita såg detta sprang hon ut och kramade om ett av träden för att skydda det mot yxhuggen, och bad männen att sluta, och när de inte lyssnade på henne sa hon att de blev tvunga att hugga genom henne. Amritas tre döttrar som såg vad modern gjorde sprang ut och kramade träden de också. Soldaterna högg ihjäl allihop.

Snart spreds ryktet, och andra Bishoi slöt upp och gick ut och kramade träden. 363 människor fick sätta livet till i massakern.

När Maharajan fick höra om detta så ångrade han sig, och förbjöd därefter dödande av djur och skövling av gröna träd i området. Än i dag finns där sällsynta utrotningshotade djur och växter.

Skogsskövlingen växte till ett stort problem i Indien, och gradvis ökade en medvetenhet om den ekologiska krisen, vilket resulterade en ökad politisk aktivism. Bybor, framför allt kvinnor, började organisera sig i grupper, och 1973 uppstod Chipkorörelsen, som i dag beskrivs som en ekofeministisk antivåldsrörelse. Chipko betyder ”att kramas”.

Rörelsen vann en stor seger när regeringen införde ett 15-årigt förbud mot att fälla träd i Himalayaområdet, för att naturens skulle få återhämta sig.

Alexandra Melander

kontakt@alexandramelander.se