You will be running from me.
- Aethelflaed
AETHELFLAED (ca 870 - 918)
Anglosaxisk regent över Mercia, och grundare av Gloucester Abbey. Kallas även "Drottningen som besegrade vikingarna".
Aethelflaed var äldsta dotter till kung Alfred den store av Wessex och dennes hustru Ealswith. Vid den här tiden var Wessex, tillsammans med Northumbria, östra Mercia och East Anglia under hård press av de vikingar som härjade i området.
Aethelflaed växte upp och såg sin far vinna många strider, sluta avtal, befästa städer och ena kungariket. Aethelflaed tros ha fått ta stor del i sin fars planerande då hon senare själv använde sig av liknande strategier.
År 878 lyckades en adelsman vid namn Aethelred befria delar av västra Mercia från vikingarnas grepp. Han hade hört talas om Arthurs strategier om förstärkningar i försvar mot vikingarna, och sökte därför upp denne. Där träffade han Aethelflaed och han sägs ha diskuterat mycket med henne om olika försvarsverk. Aethelred förstod genast att Aethelflaed, som då bara var 11 år, satt på ovärlderlig kunskap och intelligens och han vill erbjuda henne rollen som samregent över Mercia.
Aethelred och Aethelflaed av gifte sig 884, och en stark allians bildades härmed mellan Wessex och Mercia. Vikingarna drog sig tillbaka och höll sig undan fram till 885 då de anföll och därmed bröt det avtal som de hade slutit med kung Alfred.
Kung Alfred bad Aethelred och Aethelflaed om hjälp, och tillsammans återtog de London från vikingarna. Som tack belönades Mercia med London och all territorium väster därom. De förhandlade fram ett nytt avtal med vikingarna och etablerade ett engelskt kungadöme och ett danskt (Danelagen), vilket öppnade upp för handel och fred.
Under den följande fredstiden började de bygga städer. De började återuppbygga London, Oxford, Hereford och Worcester. De förstärkte Gloucester, byggde ett palats och styrde därifrån. Vad som är anmärkningsvärt är att det var Aethelflaed som signerade överenskommelser, vilket väcker frågan om det var hon som var den verkliga ledaren.
888 födde Aethelflaed en dotter som de döpte till Aelfwyn. Det sägs att Aethelflaed vägrade att bli gravid igen efter detta.
Aethelflaeds bror Edward hade en son – Aethelstan – som också växte upp hos Aethelflaed för att han skulle få en bra utbildning.
Efter makens död efter slaget vid Tettenhall 911 fick Aethelflaed officiellt makten i Mercia, och kom att kallas ”the Lady of Mercia”.
Aethelflaed befäste befintliga gränser och återtog Derby. Hon var en utmärkt militär ledare och taktiker. Hon besegrade upproriska vikingar och fortifierade många städer. Hon allierade sig med sin bror, kung Edward, och hjälpte honom att köra ut ockuperande danskar från södra England. Hon invaderade Wales, som hämnd för mordet på en mercisk abbot, och tillfångatog Wales drottning. Man muckade helt enkelt inte med Aethelflaed.
Aethelflaed dog 918 och begravdes i S:t Peters kyrka, numera S:t Oswalds priory i Gloucester, en stad hon återbyggt från romerska ruiner. Stadens övergripande gatuplan planerades av henne och är intakt än i dag.
Makten över Mercia gick i arv till dottern Aelfwynn. Krönikörer har noterat Aelfwynns arvsrätt så exakt att det inte lämnar något tvivel angående hennes anspråk. Detta faktum är av avsevärd betydelse för att påvisa att suveräna maktställningar bland anglosaxare, i motsats till hos andra germanska folkslag, kunde ärvas av en kvinna. Sex månader senare tog Aethelflaeds bror Edward ifrån sin systerdotter makten.
Det finns tyvärr inget dokumenterat citat av Aethelflaed. Det som jag har använt kommer från en berättelse om hur hon som barn gömde sig i ett buskage när vikingarna var i området. Vikingarna upptäckte henne men hon lyckades springa därifrån. När hon kommit undan så sa hon att ”ni kommer att behöva gömma er och springa från mig”.
Glasfönster föreställande Aethelflaed i Worcester Cathedral.
Alexandra Melander
kontakt@alexandramelander.se