Hantverk

Hantverk


De senaste åren har jag oftare vänt mig till garnet som material för min konst. Möjligheterna tycks oändliga.  Färgerna och kontrasterna är där - precis som i mitt måleri - men formen och strukturen skapar nya uttryck.

Mina händer känner virkningen och krokningen sedan tidigare, medan vävningen är ny. Jag ser fram emot att även komma överens med stickning och broderi. Att sakta bygga på min kunskapsbank för att kunna täcka alla mina uttrycksbehov.

Halvvantar

Hantverk


De senaste åren har jag oftare vänt mig till garnet som material för min konst. Möjligheterna tycks oändliga. Färgerna och kontrasterna är där - precis som i mitt måleri - men formen och strukturen skapar nya uttryck. Mina händer känner virkningen och krokningen sedan tidigare medan vävningen är ny Jag ser fram emot att även komma överens med stickning och broderi. Att sakta bygga på min kunskapsbank för att kunna täcka alla mina uttrycksbehov.

Halvvantar
Regnbågsväv
Liten väv

Hjärtvärmare


En hjärtvärmare kan vara det bästa plagg jag vet. Den är som en sjal som inte kasar ner, som en väst som inte är för kall och som en tröja som inte är för bylsig.


Den första hjärtvärmare jag gjorde var inspirerad av den flerfärgsvirkade hjärtvärmaren i rött, svart och vitt som bars ovanpå Nåsdräkten i Dalarna. Jag har dock valt andra motiv.

Hjärtvärmare med mössa


Hjärtvärmaren var vanlig på 1800-talet, och fanns i sydda, stickade, virkade varianter, och man har även hittat en krokad hjärtvärmare från östra Blekinge. Spännande!


Här är en färgglad flerfärgsvirkad variant med matchande mössa.

Hjärtvärmaren Sölvesborg


Till hjärtvärmaren Sölvesborg har jag hämtat inspiration från just staden Sölvesborg där jag bor. Längs ytterkanten har jag tagit fram en stiliserad variant av kommunvapen, under en färgglad regnbåge. Sölvesborg är trots allt Sveriges regnbågsflaggtätaste stad!

Ovanför regnbågen upp mot nacken har jag virkat in motiv för allt det med Sölvesborg som värmer mitt hjärta:
- HAVET med de brusande vågorna
- VÅNGEN med alla grödor
- SKOGEN med träden som susar
- STADEN med dess vackra arkitektur, här symboliserad av bågformen som är så typisk för Sölvesborg, och som går igen i såväl Tingshusets entré som i sölvesborgsbron.

Hjärtvärmaren Sölvesborg går att se på Kalmars Konstmuseum under den jurybedömda utställningen Sydosten 2022 15/10-8/1.

Medelstadsbasker


Flerfärgsvirkad basker, inspirerad av huvudbonaden till Medelstads härads kvinnodräkt. Medelstads härad var ett härad i östra Blekinge som utgör delar av Ronneby och Karlskrona. Till kvinnodräkten kunde man bära en huvudbonad som kallas "luvtallrik" som är otroligt vacker! Liknande huvudbonader finns på fler ställen och går under många namn.

Medelstadsbaskern går att se på Kalmars Konstmuseum under den jurybedömda utställningen Sydosten 2022 15/10-8/1.

Annat virkat, krokat och vävt


Det har blivit en hel del men här är ett litet urval.