Om mig

Jag heter Alexandra Melander

Och jag älskar färg och form

 

Jag är uppvuxen i Ronneby i Blekinge, men för några år sedan så flyttade jag västerut, till Sölvesborg. Där bor jag tillsammans med min man, mina bonusbarn och världens coolaste hund.

Att rita, måla och illustrera är en stor del av min vardag, och har så varit i hela mitt liv. Jag är autodidakt, men ändå inte. Jag har haft turen att ha haft en privatlärare i teckning och måleri när jag växte upp. Min farmor, som var fotograf och konstnär, lärde mig mycket. När jag umgicks med henne gjorde vi nästan alltid någonting kreativt skapande, och alla hennes böcker om tekniker, färger, måleri, teckning och anatomi lästes och övningarna testades. Jag har henne att tacka för den goda grundkunskap jag fick.

 

Jag får utlopp för min kreativitet genom att prova många olika sorters medier, tekniker och stilar, men starka färger, skarpa linjer och djupa kontraster är något som har vuxit fram som ett ofta återkommande tema. De senaste åren har jag upptäckt vilka fantastiska möjligheter det ger att måla med tusch, vilket har blivit lite av ett favoritmedium vid sidan om akrylen.

 

Mitt måleri domineras av ansikten, oftast kvinnliga. Kvinnan har alltid varit ett vanligt motiv inom konsten, men jag strävar efter att hon ska få vara mer än ett objekt. Att hon får vara subjektet, som betraktar betraktaren.

Läs om mina tidigare utställningar

Kolla in urklipp och omnämnanden från media

Humleslingans konstnärsgille

 

I januari 2016 blev jag antagen som medlem i HKG - Humleslingans konstnärsgille. HKG är en sammanslutning av konstnärer som verkar i närheten av Humleslingan som är en naturskön bilväg runt Ivösjön i nordöstra Skåne.

Varje år arrangerar HKG en påskrunda, där vi på ett antal olika utställningsplatser visar upp vår konst. I samband med påskrundan har vi även i samutställning. 2017 höll vi till på fina Ifö Center i Bromölla.

Sölvesborgs kvinnliga konstsällskap

 

SKKS - Sölvesborgs kvinnliga konstsällskap - bildades sensommaren 2016. Det började med att jag kontaktade ett gäng andra kvinnliga konstnärer i Sölvesborg och frågade om de var intresserade av att göra en gemensam, feministisk utställning till Internationella kvinnodagen. Till min glädje så var allihop med på tåget, och ytterligare konstnärer knöts till projektet. På vårt första möte bestämde vi oss för att kalla oss Sölvesborgs kvinnliga konstsällskap.

Veckan kring Internationella kvinnodagen 2017 hade vi vår första gemensamma utställning, som blev en succé. Vi hoppas att det ska bli ett årligen återkommande event.

Copyright @ Alexandra Melander All Rights Reserved