Historiska kvinnor

Kvinnliga röster ur

historien

 

Mina historiska kvinnor, eller "Citatserien", är en samling illustrationer som är inspirerade av citat sagda av kvinnor som jag anser har fått för lite utrymme i historieböckerna.

 

Denna serie är väldigt speciell för mig på flera sätt. Dels så var det med denna serie som jag hade min allra första utställning, och dels så är ämnet något som engagerar mig mycket. Det finns så otroligt många intressanta och viktiga historiska kvinnor som borde få komma fram i ljuset, och detta är mitt sätt att försöka öka medvetenheten om den undanknuffade delen av vår historia.

Konstbok

 

Jag har valt ut några av mina illustrationer från serien och sammanställt dem till en konstbok. Illustrationsserien bygger på citat sagda eller skrivna av kvinnor från över 4 000 år sedan fram till nutid. Sammanlagt har det blivit runt 50 illustrationer, och av dessa så har jag valt ut 36 stycken till boken, tillsammans med tillhörande faktatexter om kvinnorna.

 

Läs mer om boken i min shop.

Här visar jag ett urval av illustrationerna.

Enheduanna

2285 f.v.tr-2250 f.v.tr.

Enheduanna var en överprästinna, matematiker, astronom och skald. Hon är även den första namngivna författare vi känner till. Med sina kolleger skapade hon en av de första kalendrarna, som fortfarande bestämmer när vi ska fira påsk.

Ana Nzinga

1583-1663

Nzinga var regerande drottning i nuvarande Angola. Hon startade en revolt mot portugiserna som sökte utöka sin slavhandel, och hon ledde själv sina trupper. Hon är berömd för sin militära och diplomatiska begåvning och betraktas som en symbol för självständighet i Angola.

(såld)

Katja Geiger

1920-2017

Geiger var en svensk modedesigner och en av modevärldens största banbrytare. Hon slog sig fram i ett mansdominerat yrke, och skapade det världsberömda märket "Katja of Sweden".

(såld)

Nellie Bly

1864-1922

Bly var en amerikansk undersökande journalist, vars artikelserie om New Yorks mentalvård ledde till stora förbättringar. Mest känd är hon dock för att hon blev den första person att resa jorden runt på mindre än 80 dagar. Hon klarade det på 72 dagar,

(såld)

Nancy Wake

1912-2011

Wake var en nyzeeländsk medlem i den franska motståndsrörelsen under andra världskriget, och Gestapos mest eftersökta person. Hon ansvarade för en armé bestående av 7 000 motstånds-medlemmar. Efter kriget blev hon den högst dekorerade civila kvinnan i de allierades trupper.

Hypatia

ca 350-415

Hypatia var en grekisk filosof av den nyplatonska skolan, matematiker och astronom, verksam i Alexandria där hon var ledare för den nyplatonska akademin. Hon kartlade himlakroppar och uppfann hydrometern. 415 blev hon mördad av en kristen mobb.

(såld)

Rosalind Franklin

1920-1958

Franklin var en brittisk fysiker. Hon var personen bakom ett av världens viktigaste fotografier – ”Photo 51” – en röntgensdiffraktionsbild som visar strukturen av DNA:s dubbelhelix.

Wangari Maathai

1940-2011

Maathai var en kenyansk miljöaktivist. Hon var grundare av ”the Green Belt Movement” och mottagare av Nobels fredspris. Motiveringen löd:

”Fred på jorden är beroende av att vi lyckas säkra livsmiljön. Maathai står längst fram i kampen för miljön, demokrati och kvinnors rättigheter.”

Julie d'Aubigny

1670-1707

D'Aubigny var en fransk fäktare och operadiva, och enligt henne själv en gentlekvinna av klass. Hon turnerade som fäktare, hon brände ner ett kloster, hon slog igenom som operastjärna i Paris, men mest känd är hon nog för att ha blivit utmanad på svärdsduell av tre herrar på en kunglig bal, för att hon kysst en kvinna på dansgolvet. Hon besegrade alla tre.

Iris Apfel

1921-

Apfel är en amerikansk inredningsarkitekt, som bl.a. omdekorerat Vita Huset åt nio presidenter. 2005, vid 83 års ålder, gick hon från välkänd inredningsarkitekt till global modeikon när the Met ville göra en utställning med hennes kläder och accessoarer. Utställningen blev en succé, och Apfel blev en stjärna över en natt.

(såld)

Carmen Amaya

1918-1963

Amaya som var en spansk-romsk flamencodansös var en av Spaniens första riktiga världsstjärnor och anses vara den som populariserade flamenco som konstform utanför Spaniens gränser. Genom att kombinera de manliga och de kvinnliga stegen till en helt egen stil kom hon att förändra flamencodansens konst för all framtid.

Sophie Scholl

1921-1943

Scholl var en tysk student och motståndskämpe under andra världskriget. Hon var en av ledarna i motståndsrörelsen "Vita Rosen" som propagerade för icke-våldsmotstånd mot den nazistiska regimen. Hon greps och dömdes till döden för högförräderi, och avrättades med giljotin. Citatet jag valt sägs ha varit hennes sista ord.

(såld)

Copyright @ Alexandra Melander All Rights Reserved