Enheduanna

What I have done here, no one has done before.

- Enheduanna

ENHEDUANNA (2285 f.v.tr - 2250 f.v.tr)

 

Akkadisk-Sumerisk prästinna, astronom, matematiker och den första namngivna författaren som vi känner till.

 

Enheduanna levde i Sumer i södra Mesopotamien (nuvarande Irak), och hon var dotter till Kung Sargon och drottning Tashlultum.

 

Kung Sargon startade en tradition som skulle komma att vara i 500 år. Den var att utse sin dotter till överprästinna av mångudinnan Nanna i det viktigaste templet i Sumer.

 

Han gav henne ansvaret att samordna de sumeriska och de akkadiska gudarna som ett led i att öka stabiliteten i sitt rike.

 

Enheduanna grundade de mönster som dagens dikter, psalmer och böner är uppbyggda efter. Hennes komposition togs upp av babylonierna, och genom dem fördes influenserna vidare och inspirerade såväl hebreiska psalmer som de homeriska hymnerna. Genom dessa kan ekot av Enheduanna höras i musiken i den kristna kyrkan.

 

I sina skrifter berättar hon personligt om sitt liv. Hon berättar om hur hon blev utkastad ur templet under ett uppror, bortkörd i exil, och senare återinsatt. Hennes mest kände verk är tre hymner till gudinnan Inanna (som senare blev Ishtar, och ännu senare Afrodite). Utöver hymnerna skrev hon 42 dikter som har kopierats och omkopierats i över 2000 år.

Enheduanna och hennes kollegor utformade en månkalender, som utgör grunden för den judiska kalendern, och därigenom indirekt fortfarande bestämmer när vi ska fira påsk.

 

Citatet jag valt skrev Enheduanna i slutet av tempelhymnerna som hon sammanställde till en bok, vilket var något som ingen gjort tidigare.

 

Alexandra Melander

kontakt@alexandramelander.se